İmplant - 07den 70e Diş Kliniği, Ortodonti

İmplant Nedir?


Diş eksiklikleri kişinin hayatını hem sağlık, hem de estetik yönünden olumsuz etkileyen çok önemli bir problemdir. Bu eksikliklerle yaşayan kimselerde zaman içinde ciddi sindirim sistemi problemleri, gülümsemeden kaçınma, sosyal hayattan uzaklaşma gibi birçok sıkıntı baş gösterebilir. Hâlbuki diş eksikliklerinin doğru şekilde telafi edilmesiyle çok daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam mümkün olur.

Uzun yıllar öncesinde diş eksikliklerinin giderilmesi için yalnızca geleneksel diş ve çene protezleri uygulanmaktaydı. Bu protezler diş eksikliğinin miktarına bağlı olarak sağlam dişlerin kesilerek küçültüldüğü sabit köprü protezler ya da hastanın yeterli konfora ulaşmasının çok zor olduğu takılıp çıkarılabilen hareketli protezlerdir.

Özellikle hareketli protez kullanan kişilerde zaman içinde çene kemiklerinin maruz kaldığı kuvvet yüzünden erimesi, kişinin sağlıklı bir çiğneme yapmasını imkansız hale getirebilir. Yeterli desteği bulamayan protezler her harekette ağız içinde oynayıp konuşma esnasında da çeşitli sıkıntılara sebep olabilmektedir.

implant nedir 01

Sabit protezlerde ise tek diş eksikliğinde dahi komşu iki dişten destek almak için sağlam dişlerin kesilmesi rahatsızlığa sebep olmaktadır. Biyo uyumlu, yani vücut dokularına uyumlu ve insan sağlığına zararsız diş implantlarının geliştirilmesiyle birlikte diş eksikliklerinin çok daha sağlıklı ve konforlu şekilde giderilmesi mümkün hale gelmiştir.

Temel olarak implant uygulamaları taşıdığı diş protezlerinin yükünü gerçek bir diş kökü gibi çene kemiğinden destek alarak karşılamakta, çok daha doğal ve sağlıklı bir çiğneme, konuşma ve görünüm oluşturmaktadır. Bu sebeple diş implantı eksik dişlerin yerine uygulanan en doğru tedavi şeklidir.

Polikliniğimiz nitelikli uzman kadrosuyla, son teknolojinin ışığında, diş eksikliklerinizin en sağlıklı ve konforlu çözümü için sizlere hizmet vermektedir.

İmplantın Avantajları Nelerdir ve Kimlere Yapılabilir?

Kimi zaman bir ya da birkaç diş eksikliğinde, kimi zaman ise bütün bir dişsiz ağız için diş implantları planlanır. İmplantlar tamamen sabit bir protez kullanımı için uygulanabildiği gibi hareketli protezlerin kullanımını kolaylaştırmak için de uygulanabilmektedir.

İmplant planlamaları yapılırken hastanın genel sağlığı da önemli bir rol teşkil etmektedir. Her ne kadar sanıldığından daha basit bir cerrahi işlem olsa da implant işlemleri için hastanın genel sağlığının yerinde olması gerekir. Kalp, tansiyon, şeker ve bazı kan hastalıklarında ya da kemik oluşumu ve iyileşmesini etkileyen bazı ilaçların kullanımı durumlarında ancak konunun uzmanı doktorlardan yardım alarak ve özel önlemlerle implant cerrahileri gerçekleştirilebilir.

Bunun yanı sıra kemik gelişiminin halen devam ettiği genç yaştaki bireylerde diş implantı uygulamaları için kemik gelişiminin tamamlaması beklenir.

Baş ve boyun bölgesinden radyoterapi görmüş olan kişilerde ise kemik iyileşmesi zor olacağından implant tedavileri önerilmez.

Aşırı sigara kullanımı da yine iyileşme üzerindeki olumsuz etkisinden dolayı implant tedavisine engel teşkil etmektedir. Başarılı bir tedavi sonucu için öncelikle hastanın sigarayı bırakması tavsiye edilir.

implantin avantajları nelerdir kimlere yapılır 02

İmplant Öncesi Neler Yapılması Gerekir?

  1. İmplant tedavilerinde eksiksiz bir muayene ve planlama çok önemlidir. Doğru bir planlama için ağız içi muayenenin yanında radyografi, yani röntgen görüntüleri ve kimi zaman da bilgisayarlı tomografilerden faydalanılır.
  2. Röntgen ve tomografilerde gerekli kemik ölçümleri yapıldıktan sonra hastanın ihtiyacına yönelik implant ve protezler planlanır.
  3. Hastanın iyi bir ağız hijyenine sahip olması gerekir. İmplant öncesinde diş temizliği, diş eti tedavileri, dolgu, kanal tedavisi gibi ihtiyaçlar mevcutsa bu tedaviler gerçekleştirilip ağız hijyeni implant uygulamalarına uygun hale getirilir.
  4. Eğer hastanın implant öncesi özel önlemler alınması gereken bir sağlık problemi varsa ilgili doktorların yönlendirmeleri doğrultusunda gerekli önlemler alınır ve hasta tümüyle implant girişimi için hazır hale getirilir.

Kemik Grefti (Kemik Tozu) Nedir ve Hangi Durumlarda Kullanılır?

kemik grefti kemik tozu nedir hangi durumlarda kullanılır 05Çeşitli nedenlere bağlı olarak implantın uygulanacağı çene kemikleri yeterli yükseklik ve kalitede olmayabilir. Bu durumlarda implant cerrahisi öncesi ya da aynı seansta “greftleme” olarak adlandırılan çene kemiği yükseltme ve besleme uygulamalarına başvurulur.

özellikle üst çenede kimi zaman sinus sarkmalarının kemik kaybına eşlik etmesiyle implant yapılacak bölgede yeterli kemik bulunmaz. Bu durumda “sinus lifting” denilen özel bir greftleme operasyonu gerçekleştirilir ve halk arasında “ kemik tozu” olarak bilinen kemik greftleri bölgeye uygulanır.

Genelde kemik greftleri sığırdan elde edilmekle beraber toz şeklinde kullanılır. Fakat kemik kaybının çok fazla olduğu bazı durumlarda “otojen greft” olarak adlandırılan, kişinin kendi kemiklerinden alınan parçaların implant planlanan bölgelere nakli gerekir. Bu durum nadir olarak görülse de özellikle çok uzun yıllar hareketli tam protez kullanan hastalarda ve kaza ya da hastalık sonucu ciddi kemik kayıplarında otojen greftlerin kullanılmak durumda kalındığını belirtmek gerekir.

Greft uygulamaları sonrasında kimi zaman implant hemen uygulanırken bazı durumlarda ise 3-6 ay arası kemik iyileşmesi beklenir ve daha sonra implantlar kemiğe yerleştirilir.

İmplant Tedavisi Nedir, Ne Kadar Sürer ve Nasıl Yapılır?

implant tedavisi nedir ne kadar sürer ve nasıl yapılır 04Son yıllarda sıkça kullanılmaya başlanan, doğal diş görünümüne çok yakın olan implant tedavisinde yapay özellikte bir diş kökü hazırlanır. Ardından bu yapay diş kökünün üzerine diğer dişlerle uyumlu olan implant yerleştirilir.

Çok uzun ömürlü bir uygulama olan implant tedavisi, eksik dişlerin yerine konmasında başarı sıralamasında ilk sıradadır. Yaşam boyu kullanılabilen titanyum özellikteki vida kullanılması, uygulamanın steril ve uygun şartlarda tedavinin gerçekleştirilmesini gerekli kılar.

İmplant tedavisinde ufak bir cerrahi uygulama gerektiği için 2-3 ay gibi bir sürede vida çene kemiğine kaynar.

İmplant tedavisinde herhangi bir yaş kısıtı olmaksızın aranan en önemli şart çene kemiğinin sağlıklı olması ve diş etlerinin sağlıklı olmasıdır. implant tedavisinde önemli olan çene kemiğinin ve diş etlerinin sağlıklı olmasıdır. Ancak uygulama için çene kemiğinin gelişim süreçlerini bitirmiş olması, belli bir genişlik ve yüksekliğe sahip olması şartı da aranmaktadır.

İmplant tedavisi ile dişe en yakın olan görünüme ve kullanım başarısına kavuşulur. İmplant tedavisi sayesinde kemikte oluşabilecek bir deformasyon ve kemik erimesi gibi önemli durumların da önüne geçilir.

İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uygulanan lokal anestezi nedeniyle implant tedavisinin süreçlerinde herhangi bir ağrı duyusu hissedilmez. Fakat tedavinin bitmesiyle beraber sonraki gün hafif ağrı gözlenebilir. Bu tip ağrıların duyulmasının önüne geçmek için diş hekiminden uygun ağrı kesici istenebilir.

Kişiye implant tedavisi uygulanması için öncelikle çene kemiğinin uygun olup olmadığı ve çene kemiğimin gelişimini tamamlamış olup olmadığına dikkat edilir. Çene kemiği gelişimini tamamlamış ve implant uygulanacak bölgenin vidanın genişliğine ve yüksekliğine uygun yapıda olması gerekmektedir.

İmplant tedavisinde yer alan vidalar insan vücudu ile tamamen uyumludur. Titanyumdan hazırlanan bu vida çene kemiğiyle sağlam bir kaynama sağlar. Bu sayede doğal diş kökünün görevini görür.

implant tedavisi nasıl yapılır 06

İmplant tedavisi uygulamasında lokal anestezi haricinde istenirse ve doktorun onayı varsa genel anestezi uygulanabilir. Anestezi sonrasında diş eti açılır. Ardından çene kemiği gün yüzüne çıkarılır. Açılan çene kemiğine ufak çaplı delik açılıp yavaşça genişletilerek vida implant yerleştirilir.

Vida kaynadıktan sonra yani yaklaşık olarak 1-2 ay geçtikten sonra vidanın koruyucu kapağı yerine geçici kuron konur. Böylece dişetinin doğal olarak kendini şekillendirmesi beklenir. Diş etini şekillenmesi tamamlandıktan sonra kalıcı kuron yerleştirilerek implant sonlandırılır.

İMPLANT TEDAVİSİ SIRALAMASI

  1. Öncelikle boy ve ebat olarak işlem uygulanacak bölgeye uygun implant seçilir. Bölgedeki kemik miktarı ve boyuna bağlı olarak kimi zaman daha uzun implantlar tercih edilirken kimi zaman da daha kısa boylu mini implantlar tercih edilir.
  2. Kullanılan implantlar genellikle biyo uyumluluğu yüksek olan titanyum ve alaşımlarından imal edilir. Fakat titanyum alerjisi gibi bir durum mevcut ise zirkonyum gibi yine biyo uyumluluğu yüksek başka maddelerden üretilen implantlar da kullanılabilir.
  3. İmplant uygulamasına başlamadan önce, implant yapılacak bölge ya da bölgeler lokal olarak uyuşturulur. Bazı durumlarda genel anestezi de tercih edilebilmektedir.
  4. Diş eti dokuları cerrahi olarak kaldırılıp implantın yapılacağı kemik bölgesi görünür hale getirilir.
  5. Bazı durumlarda, özellikle kemiğe dair bir sorunun bulunmadığı tek diş implantlarında, ''kapalı implant tekniği'' olarak anılan bir yöntem de uygulanabilmektedir. Bu yöntemde diş etinin cerrahi olarak uzaklaştırılmasına gerek duyulmamakta ve yalnızca implantın yapılacağı bölümün üstü tıpkı bir kapak gibi açılmaktadır.
  6. Kemik üzerine, özel bıçaklar içeren aletler yardımıyla, implantların yerleşeceği yuvalar açılır.
  7. Günümüzde kullanılan yeni nesil implantlar genellikle küçük birer vida şeklindedir. İmplantlar kemiğe açılan yuvalara, implant uygulaması için özel olarak tasarlanmış aletler aracılığıyla, vidalama şeklinde yerleştirilir.
  8. Eğer herhangi bir sorun yoksa bir implant uygulaması yaklaşık 20-30 dakika sürmektedir. Uygulanacak implant sayısı arttıkça bu süre de uzamaktadır. Uygulama sonunda implantların yerleştirildiği bölge dikişlerle kapatılır.

implant tedavisi nasil yapilir 08Genellikle diş çekimlerinde olduğu gibi lokal anestezi uygulanarak uyuşturulur ve cerrahi işlemi uygulanır. Bununla beraber açık ve kapalı yöntem kullanılarak dental implantların uygulaması yapılır. Kemiğe yerleştirilen implantlar kırık iyileşmelerinde olduğu gibi kemiğe yapışarak 2-6 ay arasında iyileşmelerini tamamlar. Daha sonra protez aşamasına geçilebilir. Geleneksel kaplama ve köprü protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, aynı zamanda estetik açıdan yüze doğal bir görünüm verir.

İmplant Güvenli Midir?

Dünyanın en iyi implantlarının kullanıldığı Polikliniğimizde, implantlara garanti sertifikası verilmektedir.

İmplant Sonrası İyileşme Dönemi Nasıldır?

İmplant sonrasında ağız hijyenine çok önem verilmelidir. Herhangi bir enfeksiyon gelişmemesi için var olan dişlerin fırçalanmasının yanı sıra hekiminizin önereceği ilaçlar ve gargaralar da eksiksiz olarak kullanılmalıdır.

Uygulamanın yapılmasından sonra hafif düzeyde kanamaların olması normal kabul edilir fakat ağzı çalkalamamak ve uygulama bölgesinde oluşan kan pıhtılarını uzaklaştırmamak gerekir.

İlk günlerde sıvı ve ılık gıdalar tüketilmelidir. İyileşme sürecini bozacağından, hastalarımıza bu süre zarfında kesinlikle sigara içilmemesi tavsiye edilmektedir.

Eğer rezorbe olabilen yani kendi kendine yok olabilen bir dikiş materyali kullanılmadıysa dikişler bir hafta sonra alınır.

İmplant sonrasında iyileşme süresi genellikle 3-4 aydır. Bu sürenin sonunda implant üstü protezler tamamlanarak hasta yeni dişlerine kavuşturulur. Bu zamana kadar ise özel geçici protezler yapılarak iyileşme döneminde hastanın dişsiz kalması engellenmektedir. Bu geçici protezler yapılırken özellikle kemiğe kuvvet uygulamamasına ve iyileşmeyi bozacak bir yapıda olmamasına dikkat edilir.

Nadir olarak bu sürenin beklenmesi gerekmeyip implant uygulaması ile aynı zamanda üzerine gelecek protez de yapılmaktadır.

Periyodik kontrollerle yapılan implantların takibinin yapılması önem teşkil etmektedir.

implant 09

Etiketler: implant