Estetik Diş Hekimliği
Estetik Diş Hekimliği Porselen Kuronlar, Zirkon Kuronlar, Lamineted Veneer kuronlar ve Diş beyazlatma alanlarını kapsayan bir bilim dalıdır.
Kişinin dişlerinde sarılık var ise diş beyazlatma yapıyor. Kişinin dişlerin de aralık var ise lamina uygulanıyor. Bazı vakalar kombine ediliyor. Diş eksikliği var ise eksik dişlerin yerlerine implant uygulanıyor.
Gerektiğinde ortodonti uzmanı vasıtasıyla dişlerde çapraşıklıklar varsa teller takılıp düzeltiliyor, gerektiğinde diş beyazlatma ile birlikte bonding uygulaması yapılıyor ve bir çok branş bir araya gelerek estetik diş hekimliği oluşuyor. Estetik Diş Hekimliğinde amaç sağlıklı ve estetik gülüşler sağlamak. Dişler Gülüşümüzün aynasıdır. Dişler insanı daha genç ve daha yaşlı göstermede etkendir.
Bir bayana erkeksi bir diş yapılırsa daha agrasif ve sert görünebilir. Yapılacak dişin yüzün, çenenin duruşuyla ve dudakları ile uyum içerisinde olması çok önemlidir.
Diş ve Yüz Estetiğinde Altın Oran
Estetik güzelliği, güzellik ise mükemmelliği çağrıştırır. Güzellik, zamana göre değişen ve hepimizi etkileyen bir kavramdır. Ölçülemeyen ve sabit olmayan bir kavram olmasına rağmen bunun bir formülü vardır. Biz bu etkileyici formüle “Altın Oran” diyoruz. Leonardo Da Vinci eserlerinin ve tablolarının birçoğunda bu formülü uyguladığı için “Da Vinci” yöntemi diye anılır.
Altın Oran; uzun kenarın kısa kenara bölünmesinden çıkan 1,618 sayısıdır. Bu bir hayal gücünün ürünü değil, doğanın denge yasalarının bir uyumudur. Doğada ay çiçeği, salyangoz, çam kozalağı, kelebek kanadı, örümcek ağı, spiral galaksiler, DNA sarmali, kar kristalleri, fillerin dişleri, papağanın gagaları gibi yüzlerce binlerce örnekteki ortak özellik nedir? Altın Oran. Sanatçılar, bilim adamları ve tasarımcılar, araştırmalarını yaparken ya da ürünlerini ortaya koyarlarken orantıları altın orana göre belirlenmiş insan bedenini ölçü olarak alırlar. M.Ö. 2500 yıllarında Mısır’daki piramitler yapılırken altın oran kullanılmıştır. Leonardo da Vinci ve Corbusier tasarımlarını yaparken altın orana göre belirlenmiş insan vücudunu ölçü almışlardır. Günümüz mimarlarının en önemli başvuru kitaplarından biri olan Neufert’te de altın orana göre belirlenmiş insan vücudu temel alınmaktadır. Mimar Sinan’ın eserleri, Abdülhamit’in tuğrası, altın oran çalışmalarının muhteşem örneklerindendir.
Ayrıca ideal ve estetik insan vücudunda:
- İnsan boyunun uzunluğu, göbek ile ayak arası uzunluğa oranı
- Parmak ucu-dirsek arası/el bileği-dirsek arası oranı
- Omuz hizası-başucu/kafa boyu oranı
- Göbek-başucu/ omuz-başucu oranı
- Göbek-diz/diz-ayakucu oranı
- Yüzün boyunun/yüzün genişliğine oranı
- Üst dudak-kaşların birleşim yeri arası/burun boyuna oranı
- Ağız boyunun/ burun genişliğine oranı
- Burun genişliğinin/burun delikleri arasına oranı
- Göz bebekleri arasının/kaşlar arasına oranı 1,618 çıkmaktadır.
M.Ö. 500′lü yıllarda yaşamış olan tüm zamanların en büyük matematikçilerinden biri olan Pisagor (Pythagoras), altın oranla ilgili aşağıdaki düşüncelerini dile getirmiştir: “Bir insanın tüm vücudu ile göbeğine kadar olan yüksekliğinin oranı, bir pentagramın uzun ve kısa kenarlarının oranı, bir dikdörtgenin uzun ve kısa kenarlarının oranı, hepsi aynıdır. Bunun sebebi nedir? Çünkü tüm parçanın büyük parçaya oranı, büyük parçanın küçük parçaya oranına eşittir.” Bu sorunun cevabı, Fibonacci isimli İtalyan matematikçinin bulduğu bir dizi sayıda gizlidir. Fibonacci sayıları olarak da adlandırılan bu sayıların özelliği, dizideki sayılardan her birinin, kendisinden önce gelen iki sayının toplamından oluşmasıdır.
Yüzdeki tüm organlarla dişler arasında da bir uyum ve ölçek oranı vardır. Bu oranlar sadece dişlerin genişliğini kapsamaz aynı zamanda dudaklar ve ağız dikey yüksekliğini ve buna bağlı yüz yüksekliğini de kapsar. İnsan yüzündeki estetik algılama birçok organın uyumuna bağlıdır.
Üst ön dişler estetiği belirlemede önemli rol oynar. Yüzdeki birçok organla orantısı olan bu dişler aynı zamanda alt üst çene arasındaki ileri geri ilişkiyi de belirler. Bu dişlerin eksikliğinde rehber olarak yüzün ve ağzın diğer organları alınır. Dünyada estetik görünüme sahip binlerce ağız üzerinde yapılan ölçümler belirli sabit değerlerin ağız ve yüz denkleminde ortaya çıktığını gösterir. İşte bu sabit değerler, dişler için de aynıdır ve altın oran olarak tanımlanır.
İşte altın oranla planlanmış estetik bir gülümsemenin değerleri:
- Altın orana göre yan kesici dişler 1 birim kabul edilirse, üst ön kesici dişin yan kesici dişten 1.618 oranında büyük olduğu görülür.
- Yan kesici diş diğer yanında bulunan köpek dişinden 1.618 kat daha fazla gülümseme sırasında görünür.
- Aynı şekilde köpek dişi, küçük azı dişinden 1.618 oranında daha fazla görünmelidir.
- Üst ön 6 kesici dişin, alt ön kesici dişlere oranı da altın oranı vermektedir.
- Her diş kendi içinde kıyaslama yapıldığında altın orana ulaşılır. Gözün uzunluğu ile gülümseme sırasında ortaya çıkan mesafe oranlandığında da aynı rakama ulaşılır.
Sonuç olarak, yüz ve diş estetiğinde altın orana dikkat edilirse, estetik bir gülümseme elde edilir. Tabii ki buna ruhsal güzellikle birlikte içten bir gülüş eklenirse tam yüz güzelliği tamamlanmış olur.