Diş Beyazlatma - 07den 70e Diş Kliniği, Ortodonti

Diş Beyazlatma Tedavisi


Günümüzde başarılı bir şekilde uygulanan 2 adet diş beyazlatma uygulaması bulunmaktadır. Bunlardan ilki bireyin kendi başına yapabileceği bir uygulama diğer ise klinik ortamında uzman tarafından gerçekleştirilen uygulamadır. Bu yöntemlerin ikisi de çok başarılı olsa da bireyin hangi uygulamayı seçeceği dişlerinin renk tonuna, tedavinin ne kadar hızlı sonlandırılacağına ve hekimin nihai kararına göre ortaya çıkmaktadır.

diş beyazlatma tedavisi 01

Klinikte Beyazlatma Yöntemi (Office Bleaching)

Klinik ortamında diş beyazlatma uygulamasında hekim, uygun gördüğü diş beyazlatma jelini ısı uygulaması ya da ultraviyole ışık kullanarak gerçekleştirilir. Uygulamanın öncesinde dişler uygulama için uygun hale getirilir. Bunun için diş taşları, diş yüzeyi profesyonel şekilde temizlenir. Dişin yüzeyi cilalanır ve ilk fotoğraf alınır. Ardından diş tonu belirlenir. Uygulama esnasında diş etinin zarar görmemesi adına diş etini koruyucu bir jel uygulanır ve hastaya gözlerini korumak amacıyla gözlük takılır. Diş beyazlatma uygulaması ise 20 dakika ile 30 dakika süreyle uygulanarak diş beyazlatma işlemi tamamlanır.

Evde Yapılan Beyazlatma Yöntemi (Home Bleaching)

Kişiye özel olarak yapılan ölçüm ve analizlerin sonucunda hazırlanan plaklar, gün içerisinde hekimin takılmasını istediği süre boyunca bu plaklar takılarak beyazlama işlemi gerçekleştirilir. Burada plakların takılma süresi birkaç saat kadardır.

Bu işlem için hazırlanan plakların içerisine, dişlerin ön tarafına gelen kısmına jel sıkıldıktan sonra dişlerin üzerine yerleştirilmesiyle uygulama başlar. Ardından hekimin önerdiği süre boyunca plaklar diş üzerinde bekletilir ve bu sayede 1-2 hafta süre sonunda dişlerde beyazlaması elde edilmiş olur.

Beyazlatmadan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Beyazlatma işlemi tamamlandıktan sonraki ilk 24 saat süresinde diş üzerinde hassasiyet yaşanması normaldir.

Beyazlatmanın tamamlandığı ilk 24 saat renklendirici nitelik taşıyan bir gıdanın tüketilmemesi gerekmektedir. İşlem sonrasında 24 saat süresince, asitli gıdalar tüketilmemeli ve sigara içilmemelidir.

Dişlerin temizliği hekimin önerdiği şekilde yapılmalıdır,

dis beyazlatmadan sonra nelere dikkat edilmelidir 02

Beyazlatma Hangi Durumlarda Yapılmaz?

Diş beyazlatma uygulamasının yapılamadığı bazı durumlar mevcuttur. Bunlar;

  • Geniş pulpalı dişlerde,
  • Aşırı aşınmış dişlerde,
  • Porselen kuron uygulamasının olduğu dişlerde,
  • Hamilelik ile emzirme dönemindeki kadınlarda,
  • Ağız sağlığı kötü olan bireylerde,
  • Diş yapısal bozuklukları olan kişilerde,
  • Diş hassasiyeti olan kişilerde,

Diş kırıkları ya da diş çürükleri gibi durumlarda diş beyazlatma uygulaması gerçekleştirilememektedir.

diş beyazlatma hangi durumda yapılmaz 03

Beyaz Dişlerle Gülmek İçin Diş Beyazlatma Yaptırın

Polikliniğimizde dişlerinizi 1-2 saatlik seanslarla beyazlatabileceğiniz gibi evinizde de Ev tipi beyazlatma kitinizle yapabilirsiniz.

Eğer dişleriniz hassas ise, Bio Beyazlatma teknolojisi ile hassasiyet yaşamadan dişlerinizi beyazlatabilirsiniz.

Günlük hayatımızda kahve, çay, sigara, her türlü tatlılar, özellikle Kırmızı renkli Meyvalar, Kırmızı şarap gibi alışkanlıklarımız dişlerimizin rengini değiştirmektedir. Bu durumdaki birçok insan gülüşünden memnun değildir. Dişlerin beyazlatılması ile elde edilen sonuçlar kişinin gülüşü ile barışmasını sağlamaktadır.

Kaç Çeşit Diş Beyazlatma Yöntemi Vardır?

Dişleri beyazlatmak için 5 farklı yöntem bulunmaktadır.

  1. Ev tipi diş beyazlatma
  2. Ofis Tipi (klinik ortamında ) diş beyazlatma
  3. Tek diş beyazlatma (dişin içini beyazlatma)
  4. Kombine diş beyazlatma (Hem ev, hem ofis beyazlatma)
  5. Biyolojik (klinik ortamında) diş beyazlatma

kaç çeşit diş beyazlatma yöntemi var 04 kaç çeşit diş beyazlatma yöntemi var 06

Benim İçin Hangi Tip Diş Beyazlatma Yöntemi Uygundur?

Eğer dişlerinizin rengi beyaza yakın ve birkaç ton açılmasını istiyorsak sadece lazer tipi veya ev tipi beyazlatma yeterli olabilir. Ancak dişlerimiz sigara, kahve veya çaydan dolayı çok koyulaşmış ise sizin için en etkili ve verimli diş beyazlatma yöntemi kombine beyazlatma olabilecektir. Size uygun diş beyazlatma yöntemine karar verebilmemiz için mutlaka muayene olmanız gerekir. Polikliniğimize geldiğinizde hekimlerimiz size en uygun diş beyazlatma yöntemini sunacaktır.

ev tipi diş beyazlatma nasıl olur 05Ev Tipi Diş Beyazlatma Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Ağız içinden ölçü alınarak kişiye uygun beyazlatma plakları hazırlanır. Hazırlanan bu plağın içine belirli miktarlarda beyazlatma jeli ( % 10-15 ‘lik karbamid peroksid) uygulanır.

Ev Tipi Diş Beyazlatma Ne Kadar Sürer?

Plak gün içinde en az 4-6 saat kullanılacak şekilde ortalama 10-15 gün süren bir tedavidir.

Ev Tipi Diş Beyazlatma Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Ağız içinden ölçü alınarak kişiye uygun beyazlatma plakları hazırlanır. Hazırlanan bu plağın içine belirli miktarlarda beyazlatma jeli ( % 10-15 ‘lik karbamid peroksid) uygulanır.

Ev Tipi Diş Beyazlatma Ne Kadar Sürer?

Plak gün içinde en az 4-6 saat kullanılacak şekilde ortalama 10-15 gün süren bir tedavidir.

Plak İçine Ne Kadar Jel Koymam Gerekir?

Ev tipi diş beyazlatmalarında dikkat edilmesi gereken husus jeli fazla uygulamamaktır aksi takdirde plak içinden taşan jel diş etlerini tahriş eder. Böyle bir durumda diş etleri hemen yıkanmalı ve e vitamini içeren bir krem tahriş olan yüzeye uygulanmalıdır.

ofis tipi diş beyazlatma nasıl olur 07Ofis Tipi Diş Beyazlatma Nedir?

Diş kliniğinde uygulanan diş beyazlatma yöntemidir. Zaman kısıtlaması olan hastalar için uygun bir yöntemdir. Uygulama süresi diğer yöntemlere göre daha kısa sürer ve aynı etkidedir. Diş hekimi tarafından dişlerin üzerine sürülen beyazlatma jeli UV ışını ya da lazer yardımıyla aktif hale getirilir ve beyazlama ortalama 1 saat sürer. Lazerle diş beyazlatma yöntemi olarak da bilinir.

Kombine Tipi Beyazlatma Nedir?

Hem ofis hem de ev tipinin beraber uygulandığı diş beyazlatma yöntemidir. Ofis veya klinikte uygulandıktan sonra 2-3 gün ev tipi beyazlatma ile işlem desteklenir.

Biyolojik Diş Beyazlatma Nedir?

Dişlerde beyazlama sağlarken bir yandan da diş minesinde onarım yapan, bu sayede hassasiyet oluşturma riski az olan beyazlatma yöntemidir.

Biyolojik diş beyazlatmanın diğer beyazlatma yöntemlerinden farkı nedir ?

Diş minesini beyazlatırken aynı zamanda sağlıklı doku takviyesi yapar. Bunu, Biyolojik beyazlatmada kullanılan jelin içeriğindeki “nano-hidroksiapatit” adını verdiğimiz diş minesi kristalleri ile sağlar. Bu sayede diş yüzeyindeki gözle görülemeyen mikro çatlaklar, gözenekler ve bozulmalar kalıcı olarak kapanmış olur, beyazlatma esnasında ve sonrasında hassasiyet oluşmaz.

Dişlerimde hassasiyet mevcut. Yine de beyazlatma yaptırabilir miyim?

Biyolojik diş beyazlatma yöntemi dişlerinde hassasiyet olan kişilere uygulanabilir. Beyazlatma işleminde hassasiyete neden olan madde hidrojen peroksit’tir. Biyolojik diş beyazlatma jelinde bu maddenin oranı çok düşüktür ve jelin mine kristalleri içermesi dolayısıyla hassasiyet oluşmamaktadır. İşlem sırasında ve sonrasında hassasiyet olmayacağı gibi, çoğu zaman mevcut hassasiyetiniz de işlem sonrasında azalma görülebilir.

Biyolojik Diş Beyazlatma Nasıl Uygulanır? Diğerlerinden farklı mıdır?

Biyolojik Diş Beyazlatma uygulamasının “Kombine Beyazlatma” diye adlandırdığımız “ev tipi” ve “ofis tipi” beyazlatma uygulamasından tek farkı kullanılan jelin içeriği ve beyazlatma işlemine uygun bir diş macunu verilmesidir.
Klasik bir Ev tipi beyazlatmada olduğu gibi önce kişiye uygun plak hazırlamak üzere dişlerden ölçü alınır ve bu diş macunu verilir. Daha sonra dişlere Biyolojik beyazlatma jeli sürülerek “ofis tipi” adını verdiğimiz klinik uygulama yapılır; jel sürülen dişler lazer ışınına maruz bırakılarak beyazlatma seansı gerçekleştirilir. Ardından kişiye uygun hazırlanan silikon plakla birlikte beyazlatma jeli verilir. Hasta gece yatmadan içine jel sürdüğü plağı takar. Bu uygulamanın 1 hafta yapılması yeterlidir.

Biyolojik Diş Beyazlatmanın Dezavantajı Var Mıdır?

Bu yöntem, kullanılan jelin içeriğindeki biyo uyumlu moleküller sayesinde tamamen doku dostu bir yöntemdir ve herhangi bir dezavantajı açıklanmamıştır.

biyolojik diş beyazlatma nasıl uygulanır 08

Dişlerim Beyazladıktan Sonra Dikkat Etmem Gereken Hususlar Nelerdir?

Diğer beyazlatma yöntemlerinde olduğu gibi biyolojik beyazlatmada da işlem sonrası özellikle ilk iki hafta çay, kahve, şarap gibi renkli; kola gibi asitli sıvılar ve tütün mamüllerinden uzak durmak gerekir. Aksi takdirde erken dönemde beyazlatmanın etkisi azalabilir.

Biyolojik Diş Beyazlatmanın Kalıcılığı Nasıldır?

Beyazlatma sonrasında elde edilen beyazlığın aynı düzeyde korunabilmesi için renkli ve asitli sıvı tüketimini azaltmak ve sigara kullanmamak gerekir. Kullanıma bağlı olarak beyazlık düzeyi 6 ay ila 1 yıl süre içinde kaybolabilir. Beyazlığın kalıcılığını uzatmak için 12 ila 18 ayda bir biyolojik beyazlatma tekrarlanabilir. Bu aynı zamanda diş minesinin rutin olarak onarılması ve daha uzun ömürlü olmasını da sağlayacaktır.

Tek Diş Beyazlatma (İçten Beyazlatma) Nedir?

Kanal tedavisi sonrası renkleşen dişlere uygulanır. Dişteki dolgu sökülür. Açılan boşluğa beyazlatma jeli uygulanır. Sonra diş, geçici dolgu ile sıkıca kapatılır. İstenilen renge ulaşıncaya kadar seanslar tekrarlanır.

İçten Beyazlatmanın Dişe Bir Zararı Var Mıdır?

Kanal dolgusunun çok iyi izole edilmesi gerekir. İyi izole edilmişse bir zararı yoktur.

Diş Beyazlatmanın Zararı Veya Yan Etkileri Var Mıdır?

Cansız dişler (kanal tedavili) dışında beyazlatma yöntemleri dişler de az da olsa hassasiyete sebep olabilir. Bu diş hassasiyeti; havaya, çok sıcak-soğuk yiyecek ve içeceklere karşı olabilir. Bu durum normal ve beklenen bir yan etkidir. Diş hassasiyetinin genellikle 24-48 saat içerisinde geçmesi beklenir. Beklenmeyen bir durum ile karşılaşıldığında mutlaka hekime başvurulmalıdır.

Dişin Renklenme Sebepleri Nelerdir?

  • Hayat boyu devam eden fizyolojik renklenme,
  • Amalgam dolgu yapıldıktan sonra oluşan renklenme,
  • Bebeklik döneminde antibiyotik kullanımı,
  • Kanal tedavisine bağlı olarak dişin içinden gelen renk değişikliği,
  • Kahve, çay, tütün, kırmızı şarap ve uzun süre ağız gargaralarının kullanımına bağlı olarak dişin yüzeyinin renklenmesi,
  • Travma sonucu dişin içindeki canlı dokunun ölmesiyle dişin içindeki kanamaya bağlı olarak oluşan renklenme.

Dişler Nasıl Beyazlar?

Diş beyazlatma, dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri (karbemid peroksit) ile giderilmesi işlemidir.

diş beyazlatma ile dişler nasıl beyazlar 09

Dişlerin Beyazlaması Ne Kadar Sürer?

Dişlerin beyazlaması kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Ortalama beyazlama süresi 2-3 haftadadır. Dişlerde sarılaşma grileşmeden ne kadar çok ise beyazlatma o kadar etkili olabilmektedir. Antibiyotik kullanımına bağlı oluşan grileşmelerin beyazlaması daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süre gerektirebilir.

Beyazlatma Plağını Temizlemem Gerekir Mi?

Evet gerekir. Plaklar kullanıldıktan sonra sıvı sabun ile yıkanır ve iyice durulanır.Kuruduğuna emin olduktan sonra size verdiğimiz kutuda muhafaza etmelisiniz.

Diş Beyazlatmanın Etkisi Kalıcı Mıdır?

Beyazlatma sonrasında renk zamanla kaybolmaya başlar. Bu süre hastanın renkli sıvılar (çay, kahve, şarap, kola ) ve sigara kullanımına göre değişir 6 ay ile 1 yıl arası bir zaman alır. 4-6 ayda bir 1 ya da 2 seans ile desteklenirse diş beyazlatma kalıcı hale getirilir.

Dişlerimi Beyazlatırken Dikkat Etmem Gereken Hususlar Nelerdir?

Beyazlatma süresince çay, kahve, şarap, kola gibi renkli sıvılar, tütün mamullerinden kesinlikle uzak durulması gerekir. Kullanılması durumunda işlem ters reaksiyon gösterir ve dişler renklenir.

Beyazlatma Dişlerime Zarar Verir Mi?

Diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatmanın dişlere hiçbir zararı yoktur. Aksi takdirde bu uygulamayı hem kendimize hem sevdiklerimize yapmazdık.

diş beyazlatma dişlerime zarar verir mi 10

Lazerle Diş Beyazlatma Nedir?

Lazerle diş beyazlatma yöntemi mine yüzeylerine uygulanan beyazlatma ilacının aktivasyonunu sağlamak ve süreyi kısaltmak için kullanılmaktadır.

Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Diş beyazlatma iki şekilde yapılır; ilkinde dişin dış katmanındaki ve enamel yüzey altındaki diş lekeleri çıkarılır, ikincide ise yeni lekelerin oluşması önlenir. Leke çıkarma, leke beyazlatma ve lekeye karşı koruma yoluyla gerçekleştirilir.

Leke Çıkarma İşlemi Nasıl Yapılır?

Dişin dış katmanındaki lekelerin çıkarılması için aşındırma ve kimyasal leke parçalama gibi kimyasal ve fiziksel işlemler uygulanır. Bu farklı işlemler enamelin dış katmanındaki lekeyi ortadan kaldırır veya parçalar, daha parlak ve beyaz dişlerin ortaya çıkmasını sağlar.

Enamelin altında biriken inatçı lekeleri çıkarmak için yüzeyin ağartılması gerekir. Ağartma, leke molekülleri oksidasyonu yoluyla rengin çıkarıldığı kimyasal bir süreçtir. Beyazlatma yöntemleri, ağartıcı madde hidrojen peroksit konsantrasyonuna göre farklılık gösterir ve gülüşünüzün ne kadar beyaz olmasını istediğinizi belirlemenize olanak tanır. Diş beyazlatma yöntemleri, diş hekiminizden aldığını profesyonel işlemler, beyazlatıcı diş macunu, diş beyazlatma kâğıtları ve evde diş beyazlatma sistemlerini içerir.

Lekelenmenin Nedeni Nedir?

Diş lekelerinin birçok farklı kaynağı vardır. Gülüşünüzün parlak ve güzel kalmasını istiyorsanız, dişlerde lekelere yol açan yiyecek ve davranışlardan uzak durmaya çalışın. Bu davranışlar arasında belirli yiyecek ve içecekler, tütün ürünleri, kötü diş hijyeni ve belirli hastalıklar yer alır. Dişleriniz bunlardan birine maruz kaldıysa, vakit kaybetmeden dişlerinizi fırçalamayı unutmayın.

Lekelenmenin Yaygın Nedenleri Nelerdir?

  • Çay
  • Kola
  • Hamur İşi ve Sütlü Tatlılar, Pastalar
  • Kırmızı Taneli Meyvalar
  • Kırmızı Şarap sayılabilir.

dişleri beyazlatmanın en iyi yolu nedir 12

Dişlerinizi Beyazlatmanın En İyi Yolu Nedir?

Dişlerinizi beyazlatmayı düşünüyorsanız pek çok seçenek vardır. Profesyonel diş bakımlarından evde uygulanan sistemlere kadar birçok seçenek arasından seçiminizi yapabilirsiniz. Göz önünde bulundurmanız gereken bazı faktörler şunlardır:

  1. En İyi Sonuçları Veren Seçenek Nedir?

Polikliniğimizde yaptıracağınız Beyazlatma işleminin uzun süreli gitmesinin temini açısından diş lekelenmeleri bölümünde açıkladığımız yiyecek ve içecek maddelerini daha az kullanmamız ve sabah, akşam fırçalama işlemlerini ihmal etmememiz gerekmektedir. Dişlerin her gün ve istenilen şekilde fırçalanması diş enamelini güçlendirirken ve tekrar oluştururken yüzey lekelerinin çıkmasına yardımcı olur. aynı zamanda daha sağlıklı bir gülüş kazandırır.
Kendi kendine yapılan karışımlar başta olmak üzere, evde yapılan beyazlatma tariflerinin risklerini bilmek önemlidir. Evde yapılan beyazlatma işlemlerindeki en büyük tehlike diş enamelinizin zarar görmesidir. çilek veya portakal kabuğu gibi doğal gıdalar veya herhangi bir şekilde soda kullanımı diş etlerinin tahriş olmasına ve diş enamelinin zayıflamasına yol açabilir..
Daha beyaz bir gülümseme için Polikliniğimize bekliyoruz.

Etiketler: Diş Beyazlatma, Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır, Ev Tipi Diş Beyazlatma, Ofis Tipi Diş Beyazlatma, Diş Beyazlatma Nedir, Diş Beyazlatma Yöntemleri